Stop motion anno 2013 met de slimme camera

galaxy cameraHet mooie aan het maken van stop motion filmpjes is natuurlijk dat iedereen het kan doen. Zoals je hier al eerder kon lezen heb je absoluut geen dure budgetten nodig, waardoor de enige beperking waar je écht tegenaan loopt je eigen creativiteit is. En tegenwoordig hoef je je niet eens meer te beperken tot de rust van je eigen huis, of de tools op je eigen PC.

Dit jaar wordt namelijk het jaar van de slimme camera. Pardon, de smart camera natuurlijk. In feite is een smart camera een digitale camera zoals alle anderen, maar dan met veel meer mogelijkheden. Neem bijvoorbeeld de Galaxy Camera van Zuid-Koreaanse makelijk (een goede review vind je hier). Dit is een digitale camera met optische zoom, die volledig werkt op het ontzettend populaire Android besturingssysteem. Inderdaad, die opgetrokken wenkbrauw is op zijn plaats, want Android kende je tot nu toe van je telefoon of tablet PC.

Natuurlijk zit je er niet noodzakelijk op te wachten dat je je email kunt checken vanaf je camera, maar dit is dan ook niet het idee ervan. Interessant wordt het pas als je je realiseert dat er voor het Android besturingssysteem al meer dan 700.000 applicaties beschikbaar zijn. Hiertussen vind je al gauw duizenden apps om beeld en video mee te bewerken, die je allemaal dus direct op je camera zelf kunt installeren. En ter plekke gebruiken. Haal nog even voor een paar euro ergens een simonly abonnementje, en je kunt alles direct opslaan, uploaden, downloaden, en delen met fans, of (nog leuker!) anderen die tegelijkertijd met jou aan dezelfde animatie werken.

De vraag is natuurlijk of je dit alles dan niet gelijk met je smartphone kunt doen. Maar hoewel de gemiddelde smart camera nog niet de beeldkwaliteit biedt van een betaalbare DSLR, zijn ze wel degelijk een ontzettend stuk beter dan de gemiddelde telefooncamera. Ja, ook beter dan de camera’s in de hele dure telefoons.

Op dit moment is de spoeling nog wat dun als je op zoek gaat naar een échte smart camera, maar naast Samsung bieden ook Sony en Nikon al op Android gebaseerd modellen aan. En het is dus slechts een kwestie van tijd voor Android, of om het even wel ander uitgebreid mobiel besturingssysteem zolang er maar genoeg interessante applicaties beschikbaar zijn, misschien zelfs dé standaard wordt op het gebied van digitale fotografie.

Overigens is deze ontwikkeling natuurlijk lang niet alleen maar aantrekkelijk voor iedereen met een passie voor stop motion animatie. Maar we hebben gemerkt dat onze vorige artikelen over stop motion veel gelezen worden, en dat er dus een grote groep mensen in ons land is die zich hiermee bezig houdt. Dat doet ons niet alleen deugd, het maakt ons des te enthousiaster om jullie op te hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen. Zoals de smart camera dus.

Privacy Policy