De laatste operateur

Een grote verandering in het filmlandschap die aan de leek redelijk stilletjes voorbij getrokken zal zijn is de overgang op digitale projectie. Samen met de kleinere particuliere bioscopen van Nederland dreigt een nobel beroep helemaal te verdwijnen door de vooruitgang.

Wat zijn de verschillen? Het is eigenlijk een beetje als het verschil tussen een plaat en een .mp4 bestand. Waar een plaat lekker kraak en knettert en een warm geluid geeft, is een .mp4 een glad geluid, geen kleine schoonheidsfoutjes tenzij kunstmatig aan het geheel toegevoegd.

Dit geldt in principe ook voor digitaal beeld. Die kleine spikkeltjes en stipjes die we zo gewend zijn, behoren nu officieel tot de geschiedenis. Er kunnen ook geen echte fouten meer voorkomen in de volgorde. Hoewel dat in onze optiek toch een vorm van charme omhelst is het zoals Ron Sterk, directeur van de Nederlandse branchevereniging voor bioscoop- en filmtheaterexploitanten (NVB) het zegt: “vergelijkbaar met de overgang van stoomlocomotieven op elektriciteit.”

Eens kijken of we dit later vol trots aan onze kleinkinderen kunnen vertellen, maar voorlopig betekent het helaas ook dat een aantal operateurs niet meer aan de bak komt of zich moet omscholen tot allround medewerker die eens per 90 minuten op een knopje mag drukken.

Brian Teuwen maakte een korte documentaire over dit edele beroep.

Privacy Policy