Ban voor Russische film in thuisland

Een van de grote favorieten op het filmfestival van Cannes, de Russische film Leviathan, haalt in thuisland Rusland de bioscoop niet eens. Het kritische drama van regisseur Andrei Zvyagintsev zou geband worden uit de cinema omdat erin gevloekt wordt. Op 1 juli gaat er in Rusland een nieuwe wet van kracht die ervoor zorgt dat bioscopen een boete kunnen krijgen als zij een film vertonen waarin godslasterlijke taal gebruikt wordt. De overheid mag zelfs de bioscoop sluiten.

Leviathan

De film gaat over een familie die het opneemt tegen de corrupte lokale overheid die het stuk land wil kopen waarop het huis van de familie staat. De film vertoont invloeden van de Bijbel, meer concreet het Oude Testament. De held van de film is Kolia (Alexei Serebriakov), een automonteur die met zijn mooie tweede vrouw Lilya (Elena Lyadova) en tienerzoon Roma (Sergey Pokhodaev) uit zijn eerste huwelijk.

Première vervroegen

De producent van de film vertelt dat de regisseur heel zorgvuldig heeft nagedacht over welke scheldwoorden de personages in zijn film gebruiken. Nu wordt geprobeerd om de film vóór 1 juli in de bioscopen te krijgen, maar de kans dat dit lukt is klein. De première stond gepland voor september en het is logistiek moeilijk, zo niet onmogelijk, om die naar voren te verplaatsen.

De film gaat wel draaien in tientallen landen over de hele wereld. In tegenstelling tot de Russen hoeven wij de film dus niet te missen in de bioscoop.

Privacy Policy